Tijdens de Dutch Design Week ben ik gastspreker bij Studio Juul Rameau

Tijdens de Dutch Design Week op 27 oktober 2018 was Eduard van Vliet gastspreker bij Studio Juul Rameau. Een interessante lezing over het verbinden van de mens en de natuur en hoe planten bijdragen aan de klimaatvraagstukken van nu.

“Groen wordt steeds schaarser. Zeker in stedelijk gebied. Terwijl groen, en dat is bewezen, de mens kalmeert, ontstresst en beter laat presteren.” Planten dragen bij aan klimaatvraagstukken van nu. “Je moet je voorstellen dat de temperatuur op een dak tot wel 80 graden kan oplopen. Groen verkoelt. Planten houden bovendien fijnstof vast en ingebouwde waterbuffers zorgen ervoor dat regenwater vertraagd wordt afgevoerd.”
Kortom, in zijn plannen en uitwerkingen van ontwerpen staat de mens centraal maar altijd wordt er van uit natuur inclusief ontworpen.

We zijn vergeten dat de plant al langer op aarde is dan wij en de plant de aarde de mogelijkheid aan de mens heeft gegeven om op deze planeet te leven. Dat zij voor fotosynthese zorgt en daardoor voor zuurstof en afname van CO2 zorgen. Zonder dit is er geen overleving van de mens mogelijk op deze aarde.

De plant heeft dezelfde 5 zintuigen die de mens bezit Zien, Horen, Ruiken, Voelen en Proeven. Deze zien wij ook bij planten maar deze hebben zich op een plantaardige manier ontwikkeld en zijn net zo betrouwbaar. Maar ze hebben nog andere zintuigen ontwikkeld. Ze voelen en berekenen zwarte kracht, elektromagnetische velden, vochtigheid en kunnen de concentratie van allerlei chemische stoffen analyseren. Tevens hebben ze een sterk ontwikkeld sociale interactie met hun wijde omgeving; met planten, insecten, schimmelen bacterie soorten en dieren.
De mens kan dit alles begrijpen en onderzoeken en daar conclusie uittrekken en dat maakt dat de mens het meest hoogst ontwikkelde wezen op aarde is.
Daarom is het juist belangrijk dat deze mens de plant weer gaat zien, en zijn plaats toekent in onze leefomgeving zowel buiten in onze tuinen en stedelijke gebieden maar ook in onze woningen en kantoren.

 

 

Nog een terugblik op de Dutch Design Week in 2016 waar Green Art Solutions ook bij betrokken was!

De Dutch Design Week was een groot succes, niet alleen door het groot aantal bezoekers, maar vooral doordat onze Tiny TIM spontaan al op de eerste dag werd bezocht door Constantijn en Laurentien. Kennelijk is er daarna een koninklijk vonkje overgeslagen richting Vila Eikenhorst. Het (bijna) voltallige Tiny TIM Team was dan ook buitengewoon verrast toen op 25 oktober Koningin Máxima op visite

Sustainable Tiny Homes Project

kwam. Zij toonde oprecht interesse in ons volledig autarkisch concept en was geïnteresseerd in het Tiny verhaal van Jurgen van der Ploeg. Ook de groene water-zuiverende wand van Eduard van Vliet ontging haar niet en aan haar vragen konden we merken dat ze zich goed had voorbereid. Jammer dat we haar geen glaasje gezuiverd water konden aanbieden. Op de vraag of ze de Tiny TIM niet een maandje gratis achter in haar tuin wilde uitproberen, antwoordde Máxima dat ze dat eerst met haar man moest overleggen. Begrijpelijk, aangezien er al een aantal kantoor-containers geplaatst zijn in de achtertuin en de kans dan groot is dat haar man vanuit zijn werkkamer uitkijkt op een veel mooier Tiny mini-paleisje. Dat Willy natuurlijk niet.

Tiny TIMTiny TIM
De Dutch Design Week was van 22 t/m 30 oktober in Eindhoven en daar stond een gloednieuwe Tiny TIM op het Ketelhuisplein midden tussen de oude Philips-fabrieken. Dit keer hebben we een compleet nieuwe interieur gebouwd, zodat we nog optimaler van de ruimte gebruik kunnen maken. Dit is mogelijk geweest dankzij de jongens van StudioNuance. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van een multifunctioneel interieur, zodat je nog optimaler van elke vierkante meter gebruik kan maken.
.

 

Tijdens de Dutch Design Week ben ik gastspreker bij Studio Juul Rameau
Follow by Email
LinkedIn
Facebook
Facebook
Instagram